Fii şi tu ardelean!

   Oricine doreşte să ni se alăture, să devină membru al Ligii Transilvania Democrată şi să contribuie concret la proiectele noastre viitoare, este binevenit! Cei interesaţi sunt invitaţi să citească statutul ligii, iar apoi să se înscrie completând formularul:

Liga Transilvania DemocrataAcasaA mi transzilvanizmusunk

A mi transzilvanizmusunk

             

A transzilvanizmus korai irodalmi és átfogó művészeti irányzatként, a helytörténet és a regionális történelem sajátos értelmezéseképpen jelentkezett, és az Erdélyben élő románok, magyarok és németek szellemi örökségéhez és regionális öntudatához egyaránt meghatározó, közép-európai jellegű kapcsolódási pontokat kínált. A transzilvanizmus nem csupán a túlélt történelem öröksége, hanem biztos alapvetése is jövőnknek.

A transzilvanizmus ama közös tapasztalata térségünk történelmének, amely a 20. század során a különbözőségeket inkább ellentétekké élezte, de mára, a 21. századra immár az összetartozás kovászává is válhat.

A transzilvanizmus ahhoz a „miniatűr Európához” való viszonyunk, amely Erdélynek egyedülálló jellemvonása, és amely a modern Románia számára is új esélyt biztosíthat. A transzilvanizmus az interkulturális és felekezetek közötti együttélés varázsa, annak az együttélésnek a jellemzője, amely a történelem során sokszor megváltozó politikai és államjogi keretektől függetlenül a többiek identitásának, kultúrájának, nyelvének és szokásainak az elfogadásán alapult.

A transzilvanizmus az itt élő őshonos románoknak, magyaroknak és németeknek, továbbá e történelmi térség más etnikai közösségeinek, kisebbségeinek a sajátos regionalizmusa. A transzilvanizmus a mi regionalizmusunk, amelyet immár nem fojthatnak el a központosító törekvések, és amely elismeri és támogatja a különböző önazonosságok sokszínűségét, változatosságát. A mi transzilvanizmusunk elismeri Románia többi történelmi régiójának is az önazonossághoz való jogát, és a példaértékű európai modellekre való hivatkozással az egész ország számára mutat fel jogi, közigazgatási, gazdasági és közpolitikai megoldást.

Joomla templates by Joomlashine